Документални филми

  • 49 172 е история за Преследването и Спасението. Това е историята на 49 172 български евреи, които оцеляват в най-мрачната част от историята - Втората световна война. Филмът е разказ и за драматичната съдба след края на войната на хората, попречили на това чудовищно престъпление. Не винаги има справедливост за благородните дела.
  • В наши дни, когато хората се тревожат за хляба насъщен, група чудаци са се обезпокоили за съдбата на музейното дело. Те подготвят една по-различна експозиция за Алеко Константинов и неговия герой Бай Ганьо. Разбира се, пари няма. Спонсор скланя да посети музея. Те се готвят да го посрещнат и да му покажат работата си. Кълбовидна мълния обърква работата на компютъра и... от картината на Бешков “Бай Ганьо убива своя автор” слиза бай Ганьо.
  • Филмът разказва за строителите на съвременна България. Те са редови, средностатистически българи, турци и цигани, брадясали от несбъдване, пропити от очакване, съсипани от изнурителния строителен труд и убийствена мизерия, мъже и жени от различни етноси, възрасти и социални прослойки, в командировка по Черноморието повече от девет месеца годишно. Съдбата ги е събрала уж произволно. Филмът проследява дните им на строежа, вечерите в кръчмата и кратките им отпуски в постоянното им местожителство по паспорт.
  • Първият от четири филма, обединени в – поредица за археологическите открития на българска територия от последните годинии. Ексклузивно за филма Лабораторията за AMS анализи в Глазгоу датира смъртта на двама жители на българската праистория. Как възпроизведоха бита на огромна епоха анализите на две зъбни проби? Какво общо могат да имат изворната сол край Провадия и най-старото обработено злато от Варна? Как научна Европа вижда предисторическия пласт в България? Защо за нея той е изключителен, но за света остава изключително неизвестен?
  • Филмът разказва за двама приятели, Мартин и Георги. През 1993 г. те живеят в дом за изоставени деца. Но Георги има документи и може да бъде осиновен, а Мартин дори и това няма. Днес Георги има родители в Швеция и учи в университет, а Мартин чисти селските обори и няма постоянна работа. Филмът е разказ за тяхната житейска съдба и за съдбата на други като тях. Защото и през 2008 г. в България 2 391 деца са изоставени от родителите си.
  • 1968 г. Годината, в която бе потушена Пражката пролет от войските на Варшавския договор. Възможността на българите дори за словесна съпротива е почти изцяло парализирана от репресивната система. Въпреки това трима студенти успяват да я преодолеят. Три момчета, изправени срещу комунистическата машина за разправа с неудобните. Тяхната единствена вина е, че се опитват да не живеят в лъжа. Състояла ли се е 1968 г. в България?
ONLINE EXCHANGE
Български