Европейска аудиовизуална обсерватория

Европейската аудиовизуална обсерватория е създадена в Страсбург през 1992 г., в отговор на липсата на информация и прозрачност в аудиовизуалната индустрия. Към днешна дата тя продължава да предоставя сравнителен европейски преглед на аудиовизуалната индустрия в 41 различни страни, както и подробен анализ на националните и дори регионалните индустрии.

Европейската аудиовизуална обсерватория е частично споразумение към Съвета на Европа. България е член на EAO от 1993 г. Благодарение на членството си в Обсерваторията, България е включена във всички специализирани издания и база данни и съответно има достъп до статистически данни и правни консултации в областта на аудиовизуалното законодателство, авторското право и сродните му права.

Обсерваторията има два отдела, чиито експерти и анализатори събират и обработват събраната информация.
Отделът за пазарна информация изготвя статистически и икономически анализ на тенденциите в европейското кино, телевизия, видео и интернет. Той също така предоставя информация за средствата за финансиране на тези различни сектори.

Отделът за правна информация анализира ключови правни въпроси, свързани с аудиовизуалния сектор, и докладва за важни правни промени и критични случаи, които засягат медийното законодателство в Европа.

Как се определя националността на аудиовизуално произведение в Европа?
Определянето на националността на филм или всяко друго аудиовизуално произведение помага да се предвиди успехът му още от самото начало. Националността на даден проект може да отвори врати към разнообразни източници на финансиране – или да ги затвори. Как различните държави в Европа определят националността? Вижте в новото изследване на Европейската аудиовизуална обсерватория тук.

1 EXPORT 2019_The circulation of European films outside Europe Key figures 2018.pdf pdf
2 Новини pdf
3 МЕРКИ COVID-19 pdf
4 Нови данни от 2019 за предоставянето на аудиовизуални медийни услуги в Европа pdf
ONLINE EXCHANGE
Български