Киноваканция



КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, организиран от Национален филмов център съвместно с община Бургас. Идеята за него е провокирана от необходимостта да бъде показвано най-доброто от съвременното българско кино, с цел подобряване неговия имидж и по-непосредствен контакт с публиката. През последните години най-новото българско кино доказва своя подем и заслужено място на картата на световното кино, а Бургас се налага като най-предпочитаната дестинация за неговото осъществяване и представяне.

Селекцията на КИНОВАКАНЦИЯ показва наградените филми от фестивалите за българско игрално кино „Златна роза“ и документално и анимационно кино „Златен ритон“. В рамките на фестивала се организират срещи с творческите екипи на филмите и дискусии.

За трета поредна година Бургас ще бъде домакин на фестивала за ново българско кино КИНОВАКАНЦИЯ – 14-16 юни

КИНОВАКАНЦИЯ е фестивал, представящ топ селекция на съвременно българско кино в категориите „игрално“, „документално“ и „анимационно“ кино, който среща публиката със създателите на филмите и дава възможност за активен диалог.

В рамките на три дни, в средата на юни, от 14 до 16 юни, в зала „Тончо Русев“ на Дома на Нефтохимика - Бургас любителите на седмото изкуство ще се пренесат в света на българското кино с фестивала „Киноваканция“. Жителите и гостите на града ще могат да се насладят на най-новото от игралното, документално и анимационно българско кино.

През последните години най-новото българско кино доказва своя подем и заслужено място на картата на световното кино, а Бургас се налага като най-предпочитаната дестинация за неговото осъществяване и представяне. В тазгодишната селекция сме избрали една обединяващ тема, която откриваме във всичките филми, а именно СИЛАТА НА ВОЛЯТА.

А ето и заглавията на филмите, които сме ви подготвили:

„Защото обичам лошото време“ - реж. Яна Лекарска

Чума“ – реж. Иван Владимиров

„Киноекстремисти“ – реж. Боя Харизанова

„Да летиш с плавници“ – реж. Маша Аверина

„Следеният човек“ – реж. Димитър Коцев - Шошо

„Балканска черна кутия“ – реж. Цветан Драгнев

Анимационен блок – „Следа“ – Аспарух Петров, „Обезличаване“ – реж. Спартак Йорданов, поредицата анимационни филми, вдъхновени от литературни произведения „Щрих и стих“ – прод. Компот Колектив

Късометражен блок – „13 август“ – Венцислав Сариев, „Мама умря днес“ – реж. Филип Андреев, „Любима“ – реж. Майя Виткова – Косев

Разнообразието от жанрове и теми дава възможност на бургаската публика да стане свидетел на истинско кинопиршество. Срещите пък с екипите, създали филмите, ще осигурят толкова важния разговор за българското кино, ще дадат възможност на зрителите да научат нещо повече, а на създателите да получат обратна връзка за творбите си.

Организатор на фестивала е Национален филмов център в партньорство с Община Бургас.

Не пропускайте да станете част от едно незабравимо кино преживяване!

Повече информация можете да намерите на Facebook страницата на фестивала: Фестивал на новото българско кино “Киноваканция”

ONLINE EXCHANGE
Български