Жури

Представяме ви официалното жури на 26-ия фестивал на българското документално и анимационно кино  „Златен ритон“, което се състои от трима члена. Председател е Адела Пеева, продуцент, сценарист и режисьор, а членове са Ирина Иванова, кинокритик и Явор Калъчев, аниматор.

Тримата ще оценяват както документалните, така и анимационните филми на фестивала. В конкурсната програма участват общо 31 документални и анимационни филма.

Фестивалът се открива на 17  февруари в Дома на киното в София при спазване на всички противоепидемични мерки.

Адела Пеева

Адела Пеева е български продуцент, сценарист и режисьор. Родена в Разград. Завършва Английската гимназия в София и Академията за театър, кино, радио и телевизия в Белград, Сърбия. До 1990 г. е режисьор за телевизионни канали в бивша Югославия и в Студия за документални филми „Време”, където снима над 50 документални филма, а в Студио „Бояна” – игралния филм „Съседката“. Някои от нейните филми от този период са забранени от властите: „Майки“ – „Сребърен ритон“ и „В името на спорта“ – Наградата на критиката на Фестивала на българското документално и анимационно кино „Златен Ритон”. След 1990 г. учредява собствена продуцентска къща „Адела медия“. Създава над 30 документални филма в сътрудничество с партньори от Германия, Холандия, Швейцария, Финландия, Дания, Белгия и Турция и телевизионните канали ZDF/ARTE, RBB/ARTE, RTBF, WDR, Periskope Productions N.V., YLE/TV1, TV-Facta, Synevizion Film. Нейни филми са прожектирани на най-престижните международни фестивали и са носители на най-високи национални и международни отличия. Тя е единственият български режисьор, номиниран два пъти за наградата на Европейската филмова академия за филмите си „Чия е тази песен?“ и „Развод по албански“. Член на журита на фестивалите в Кан, Берлин, Локарно, Мумбай, София, на журито за документални филми на Европейската филмова академия през 2008 г. и председател на журито за документално кино на МКФ Сараево 2007. Член е на Европейската филмова академия. Наградена с най-високи държавни отличия за големи заслуги в областта на културата и изкуството. Избрана филмография: „Майки“ (1981), „В името на спорта“ (1983), „Съседката“, (1988, игр.), „Излишните“ (1999), „Родени от пепелта“ (2000), „Чия е тази песен?“ (2003), „Развод по албански“ (2007), „Кметът“ (2010), „Сънувам старци“ (2011), „В търсене на Списаревски“ (2013), „Да живее България“ (2017), „Мълчание с достойнство“ (2020).

 

 

Ирина Иванова

Ирина Иванова завършва кинознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” като магистър киновед. Асистент и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” по Увод в критическия анализ, Социологически подходи в критическия анализ, Стил и жанр, История на западноевропейското кино (2002–). Автор и редактор в отдел “Кино и култура” в сп. “Ева” (2005–) и автор на седмична кинорубрика за сайта на медията. Редовен автор в списание „Кино”. Съсценарист на документалния филм „Обичахме ги толкова много” (2020), подкрепен от НФЦ. Автор на документалната поредица в развитие „Киномански дневници”, подкрепена от Национален фонд „Култура”. Член на Националната художествена комисия за документално кино (2018). Член на Съюза на българските филмови дейци и на Съюза на българските журналисти.

 

Явор Калъчев

Явор Калъчев е роден на 21.3.1959 г. в София. От 1979 г. работи в Студия за анимационни филми „София“. Първата си анимация прави през 1980 г. в екипа на Доньо Донев за игралния филм „Наричахме ги Монтеки и Капулети”. Учи анимационна режисура в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” (1983–1989). Дебютира с „Белият коминочистач” през 1986 г. Дипломният му филм „Леглото” (1989) печели Първа награда на Международния фестивал за късометражно кино Сержи-Понтоаз 1991, Париж. През 2017 г. печели наградата за еко филм на Международния фестивал на анимационните филми „Златен кукер“, София с 2D анимационния филм „Най-чистото море“. Работи в областта на детското кино, режисирал е 12 анимационни филма, а най-новият му филм „Бисквитки”, продуциран от „Зографик филм“, е 3D анимация. Продуцент е на 5 филма за „Анима филм“ ЕООД и супервайзер в няколко продукции („Phantasie & Phantasuess“, „Global Bears Rescue“ и „Anatole“), в сериала „Der kleine Herr Jacob“ е сценарист и режисьор на 59 епизода от по 1,5 мин. всеки. В сериала „Тим Талер“ е сторибордист и аниматор в седем 21-минутни филма. Заедно с Милена Салиери реализира визуално и идейно решение за поредицата „File Fantasy“, режисура и анимация на пилотния филм (1,5 мин.) и пълна реализация на списание „Алба-комикс”, включващо 3 фотокомикса и един рисуван. Оформление и анимация на 2D компютърни игри. Автор на главните герои и ръководител на Отдела по дизайн на персонажи в Shugarshak Animation Studio, което продуцира „Lil’ Bush Shows” 1 и 2 – два сезона от 10 епизода, по 21 мин. всеки. Анимация, герои и декори за образователния проект „Witty”. Анимация и цялостно визуално решение на много реклами. Сториборд за анимирани и игрови телевизионни реклами, някои от които могат да се видят на сайта www.animafilmbg.com

ONLINE EXCHANGE
Български