НОВИНИ

Започва “София Мийтингс”

16.03.2017

От днес до 19 март в рамките на “София филм фест”  ще се проведе “София Мийтингс” – творческата лаборатория, която дава възможност на младите автори да представят проектите си пред професионална публика. Чрез тази бизнес платформа продуцентите имат шанс да осъществят проекти с международно финансиране. Около 300 са чуждестранните професионалисти, които ще вземат участие в тазгодишното издание.

“Проeктите, тръгнали от София Мийтингс, често получават финансова подкрепа и от Филмовия център и от паневропейския фонд “Евроимаж”. Многобройни са успешните примери в това отношение”, каза директорът на Национален филмов център Камен Балкански на пресконференцията на събитието.

В последните три години НФЦ подкрепя 20 миноритарни копродукции. Сред най-успешните са “Кучета” на Богдан Мирика (Румъния, Франция, България, Катар) с премиера в Кан, “Белгийският крал” (Белгия, Холандия, България) на Питър Бросенс и Джесика Удуърт с премиера на фестивала във Венеция и “Реквием за г-жа Й.” (Сърбия, България, Македония) с премиера на “Берлинале”.

Тази година са селектирани 9 български проекта, сред които вторият проект на Ралица Петрова (“Безбог”) и третият проект на Константин Божанов (“Аве”, "И после светлина").

София Мийтингс се осъществява с финансовата подкрепа на Творческа Европа МЕДИА, “Национален филмов център” и Столична община.

Повече за програмата, гостите и проектите, селектирани на “София Мийтингс”, можете да прочетете тук: http://sofiameetings.siff.bg/


Снимка: Мария Ангелова

СПОДЕЛИ: