НОВИНИ

Започва Международният филмов фестивал в Сараево

11.08.2017

Тази вечер се открива Международният филмов фестивал в Сараево.

На най-голямото филмово събитие на Балканите България е представена в конкурса с два филма, вече заслужили международно признание - “Посоки” на Стефан Командарев и копродукцията “Синът на София” на Елина Псику. И двата са подкрепени от Национален филмов център.

Копродукцията "Реквием за г-жа Й." на Боян Вулетич ще участва в програмата "Във фокус", посветена на изключителни регионални продукции, вече постигнали забележителен успех на световните фестивали.

Българската миноритарна копродукция "Уестърн" на Валеска Гризбах е подбрана за секцията Kinoscope за авторски филми на режисьори извън Югоизточния регион.

И двете миноритарни копродукции са осъществени с финансовата подкрепа на НФЦ.

Други три български проекта, подкрепени от НФЦ, са избрани да участват в Work in Progress секцията на индустриалната платформа на фестивала CineLink: това са “Прасе” на Драгомир Шолев, “Нанук” на Милко Лазаров и Never Let It Go на Пол Негуеску – копродукция между Румъния и България. В секцията Work in Progress се селектират нови пълнометражни игрални и документални филми в продукция или постпродукция, които се представят на около 40 внимателно подбрани професионалисти.

Също три български проекта бяха селектирани за участие в копродукционния пазар на CineLink Industry Days. Това са: Твоите очи” на Константин Божанов, “Африка” на Майя Виткова и “Котка в стената” на Мина Милева и Весела Казакова. Пазарът представя петнадесетина проекта за пълнометражен игрален филм в етап на развитие и финансиране на 70 международни професионалисти в редица от предварително уговорени лични срещи. 

СПОДЕЛИ: