НОВИНИ

Вчера в Зала 1 на НДК с българската премиера на „Ага“ на Милко Лазаров беше открит 22-рият Международен София филм фест

08.03.2018

Като съорганизатори на фестивала в официалното откриване участваха Жана Караиванова – изпълнителен директор ИА НФЦ, Борислав Велков, председател на борда на директорите на НДК, Евгений Крусев, заместник-кмет на СО.

Световната премиера на „Ага“ беше преди броени дни в конкурсната програма на „Берлинале“, а в България филмът покори препълнената Зала 1 на НДК. 

Общо над 50 български филма ще бъдат представени на 22-рия СФФ. Зрителите ще видят 22 нови български игрални филма, 11 български документални премиери и българска късометражна програма. Основен партньор на акцента върху Ново българско кино на фестивала е Национален филмов център.

В Международният конкурс на фестивала ще се състезават ¾ на Илиян Метев и „Радиограмофон“ на Рузие Хасанова. Българското участие в Балканския конкурс на СФФ са новият филм на Илиян Джевелеков „Вездесъщият“ обрал наградите на „Златна роза“ 2017, хитът „Възвишениена Виктор Божинов и копродукцията с българско участие на Адина Пинтилие „Не ме докосвай“,носител на, „Златна Мечка“ от Берлин. И петте филма са създадени с финансовата подкрепа на Националния филмов център.

Сред документалните премиери е френско-българската копродукция „Червено, твърде червено“ на Божина Панайтова, която беше селектирана за Берлинале Панорама, „Миниатюра за пиано“ на Елдора Трайкова, най-новият филм на режисьора Костадин Бонев – „Изкореняване“, „Симон срещу страха“ на Георги Тенев, „К 22“ на Александър Крумов и Антон Богорисов„Студената война“ на Радослав Илиев и Ивайло Пенчев по сценарий на Иван Георгиев – Гец. Омнибусът „Окупация 1968“ (България-Германия-Унгария-Полша-Русия), ще закрие официалната програма на 22-ия София Филм Фест на 18 март.

Филмовата програмата на фестивала ще продължи до 29 март.

За пълна информация, моля посетете официалния сайт.

СПОДЕЛИ: