НОВИНИ

„Уестърн“ – финалист за наградата LUX на Европейския парламент

26.07.2017

Българската миноритарна копродукция „Уестърн“ на Валеска Гризебах се класира сред трите филма, които ще се състезават за наградата LUX. Официалната селекция включваше още два български филма – „Слава“ на Кристина Грозева и Петър Вълчанов и копродукцията „Белгийският крал“. Победителят ще бъде обявен в Европейския парламент в Страсбург на 15 ноември 2017 г.

Премиерата на „Уестърн“ беше през май в официалната селекция „Особен поглед" на фестивала в Кан. Оттогава филмът участва и печели награди на редица международни фестивали. Продуценти от българска страна са „Братя Чучкови“ с подкрепата на Национален филмов център. Филмът е почти изцяло заснет в България, с участието на български непрофесионални актьори.

Другите два филма, стигнали до финала, са „120 удара в минута“ на Робин Кампило, който получи Голямата награда в Кан и скандинавският филм Sami Blood на Аманда Кернел.

От октомври до декември 2017 г. трите филма ще бъдат показани в над 50 града на 28-те страни от Европейския съюз. Всеки от филмите ще бъде субтитриран на 24-те официални европейски езика, за да достигне до европейските граждани.

СПОДЕЛИ: