НОВИНИ

Пресконференция “Златен ритон”

14.12.2017

На 14 декември в БТА се проведе пресконференция на тема предстоящото 23-то издание на фестивала на българското документално и анимационно кино “Златен ритон”.

Изпълнителният директор на НФЦ Жана Караиванова представи членовете на журито с председател Павлина Желева, които намекнаха за възможност за изненади и повече награди тази година.

Надя Маринчевска, член на селекционната комисия, каза, че подборът на конкурсната програма тази година е бил изключително труден, поради голямото количество качествени продукции, натрупани от предходното издание през 2015 г.

В края Жана Караиванова очерта приоритетите си като директор: повече творци, повече филми, по-добро финансиране за българското кино.

Фестивалът “Златен ритон” се открива на 16 декември в кино Lucky Дом на киното, Пловдив, с номинирана за “Оскар” анимация “Сляпата Вайша” на Теодор Ушев и документалната премиера “Монолог” на Ема Константинова и Георги Тошев за Стефан Данаилов. Фестивалът ще продължи до 22 декември.

Ще бъдат представени общо 90 нови анимационни и документални филми. 63 от тях ще се състезават в двете конкурсни програми – за документално и анимационно кино. По статут петчленното жури на Фестивала присъжда две големи награди “Златен ритон” за най-добър документален и анимационен филм, специална нагада на журито, награда за най-добър режисьор, за най-добър художник-постановчик, награда за дебют, наградата на община Пловдив и до две грамоти за конкретни предложения.

Ще видим общо 27 анимационни филми, сред които рекордният брой от десет дебюта, както и филми на утвърдени автори в анимационното ни кино.

36 са документалните филми в конкурса, шест от тях са дебютни. Някои от филмите вече са представяни и награждавани у нас и в чужбина като “Пощальонът” на Тонислав Христов, “От Кремона до Кремона” на Мария Аверина, дебютът “Пустиняци” на Цветан Драгнев, а други за пръв път ще се срещнат с публиката.

Сред конкурсните филми има и три копродукции: двата документални филма:  “Книжарят” (България / Франция) и “От Кремона до Кремона” (България / Италия)  и една анимация – “Пътуваща страна” (България / Хърватия).

 

Програмата за новаторски и експериментални продукции “Открити хоризонти” включва 27 филма, сред които документални филми за Кирил и Методий, Петър Стоянов, Георги Марков и анимацията ЗООТРОП на Сотир Гелев.

56 от 90 филма са получили финансова подкрепа от Национален филмов център.

Пълната програма, информация за филмите и съпътстващите събития на фестивала е достъпна на: www.zlatenriton.bg.

СПОДЕЛИ: