НОВИНИ

Българско участие на 58 Международен филмов фестивал в Солун

07.11.2017

На 2 ноември в Солун беше открит 58-ият Международен филмов фестивал, който ще продължи до 12 ноември. 

В конкурсната програма “Балкански преглед”, бяха селектирани българските филми “3/4”, режисьор Илиян Метев, носител на “Златен леопард” в програмата “Режисьори на настоящето” от Локарно и на наградата за режисура “Златна роза” 2017, както и късометражният филм “На червено” на режисьора Тома Вашаров. В същата селекция участва и  копродукцията с българско участие “Реквием за госпожа Й” (Сърбия, България, Македония). И трите филма са подкрепени от Национален филмов център.

В програмата From Words to Images ще се представят класически филми, създадени по литературни произведения, като нашето участие е с “Крадецът на праскови”, режисьор Въло Радев и “Козият рог”, режисьор Методи Андонов. 

Две копродукции с миноритарно българско участие, осъществени с финансовата подкрепа на НФЦ, участват в тазгодишното издание на Солунския фестивал.

 В Международния конкурс е включена копродукцията “Синът на София” на Елина Псику (Гърция, Франция, България), която е част и от секцията “Фокус на гръцкото кино”.

Миноритарната българска копродукция “Уестърн” на Валеска Гризебах е част от програмата Open Horizons. Филмът ще бъде представен в Солун ще и като един от трите филма, номинирани за наградата LUX 2017 на ЕП. Победителят ще бъде обявен в Страсбург на 14 ноември.

Българското участие в копродукционния форум Crossroads тази година е проектът “Защитени видове” на режисьора Христо Симеонов и продуцентската компания “Контраст филм” – Катя Тричкова. Проектът е подкрепен за развитие от НФЦ. Форумът селектира проекти на база качествата на сценария, творческия екип и вероятността те да бъде реализирани. Crossroads подкрепя продуценти на пълнометражни филми, свързани с Централна Европа, Средиземноморието и Балканите.

В секцията Works in Progress, която дава възможност на отбрани сейлс агенти, дистрибутори и фестивални селекционери от цял свят да видят пълнометражни филми от Средиземноморието и Балканите, малко преди филмите да бъдат завършени, участват филмът “Сестра”, реж. Светла Цоцоркова, продуценти Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова, както и копродукцията Zizotek (Гърция, България) с режисьор Вардис Маринакис и копродуцент от българска страна Ред Карпет Филмс. 

В рамките на 58-ия Международен филмов фестивал в Солун ще се състои 28-то Заседание на Югоизточно- европейската филмова мрежа (SEE Cinema Network). На тази сесия ще се разгледат 9 проекта за подкрепа на Развитие на пълнометражна копродукция и 9 проекта за подкрепа на Продукция на късометражни филми. На заседанието ще се разгледат  кандидатурите за присъединяване към Мрежата на Черна гора и Косово и ще се обсъдят дейностите  през 2018 г. 

Фестивалът в Солун съществува от 1960 г. като Седмица на гръцкото кино и като първи филмов фестивал на Балканите. Постепенно дейността му се разраства. От 1992 г. Солунският филмов фестивал носи статута на международно събитие с огромна важност за киноиндустрията, а днес е най-голямото киносъбитие в Източна Европа. 

Индустриалната платфолма на фестивала – Агора, съществува от 2005 г. и е форма за представяне на професионалисти от Централна и Югоизточна Европа, Средиземноморието и останалата част от света на професионалисти от филмовата индустрия, консултанти и потенциални партньори, поканени на Фестивала.

СПОДЕЛИ: