НОВИНИ

България в Сан Себастиан 2017

24.08.2017

Три български филма участват на 65-ото издание на Международния филмов фестивал в Сан Себастиан.

¾ на Илиян Метев беше селектиран в секцията “Забалтеги-Табакалера”, която е конкурсна от миналата година и се открива с филма “Квадратът” на Рубен Йостлунд (“Златна палма” от Кан).

¾ (носител на “Златен леопард” от Локарно в секцията “Режисьори на настоящето”, селекция Toronto IFF) е дебютният игрален филм на Илиян Метев (“Последната линейка на София”). Филмът е нежен семеен портрет на деликатните взаимоотношения между брат, сестра и техния баща.

Световната премиера на късометражния филм “Срам” на Петър Крумов също ще се състои в програмата “Забалтеги-Табакалера”. Филмът разказва за бедното момче Мачо, чиято единствена радост е приятелката му Дона. Тя, обаче, се срамува от майка му, която е училищната чистачка.

Програмата “Перли” ще бъде закрита с копродукцията “Да обичаш Пабло” (Испания, България) на Фернандо Леон де Араноа. Тя разказва истинската история на наркобарона Пабло Ескобар, убил хиляди, спечелил милиони и изненадващата му любовна история с телевизионната водеща Вирхиния Байехо.

Българските зрители ще могат да видят ¾ и “Срам” в конкурсната програма на фестивала на българския игрален филм “Златна роза” във Варна (30.09 – 07.10.2017)

СПОДЕЛИ: