Основни технически и организационни мерки за ограничаване на заразяването. Поради спецификата на всяка отделна филмова продукция е различна, следва ПРЕДИ началото на подготвителния и снимачния период да бъдат определени мерки, основани на риска.
Мерките са съобразени в съответствие със заповед № РД-01-262/14.05.2020г.
http://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/05/13/rd-01-262.pdf
Наредба №1/05.01.2018 обн. в ДВ бр.7/2018 за условията и реда за извършване на дезинфекции, дезинсекции и дератизация, както и насоките за почистване и алгоритми за дезинфекция оповестени
от Министерството на здравеопазването
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/
ТЕСТОВЕ
Тестване на участниците– всички актьори, каскадьори и по възможност статисти, които влизат в контакт с актьорите трябва да бъдат тествани и съответно резултатите за SARS-CoV-2 да бъдат отрицателни. Тестът да е извършен не по-рано от 3 дни преди първия им снимачен ден.
Задължително е да се тестват всички членове на екипа, тъй като поради предполагаема инфекция това може да застраши осъществяването на целия проект.
За да има смисъл от тестовете е важно участниците след тестване да се придържат към правилата за карантина. В този контекст, трябва да се предвиди време за тестването, когато се изготвя снимачната програма.
Задължително е да се тестват актьорите и екипа на всеки 8-и ден от началото на работата им.
ДИСТАНЦИЯ
БЕЗ ПОСЕТИТЕЛИ: До снимачната площадка, офиса или работилниците на продукцията не трябва да бъдат допускани абсолютно никакви лица, които не са необходими да бъдат на тези места. На снимачната площадка трябва да бъдат допускани единствено участниците и основният екип.
Физическото присъствие на екипа да бъде ограничено само да най – необходимите.
Да се спазва дистанция между хората от 2 метра.
Изключение са случаите, в които тази дистанция е по – малка поради спецификата на извършваната работа.
Да се увеличи физическото пространство между актьорите и членовете на екипа. Нито един член на екипа не трябва да бъде в близост до актьорите, освен ако не е част от отделите- Коса, Грим, Звук, Реквизит или Гардероб. Всички те трябва да бъдат с маски и ръкавици, когато си взаимодействат с участниците.
Ръкостискането е нежелателно – насърчава се използването на други безконтактни методи за поздрав.
На участниците и екипа напомняме да спазват социална дистанция и извън работното място (например да
се въздържат от ненужни пътувания или посещения на места със струпване на много хора като барове, ресторанти, кина, супермаркети или търговски центрове тип Мол и т.н.)
ДЕЗИНФЕКЦИЯ
Задължително е да се следват правилата за лична хигиена по време на работа!
Хигиена на ръцете – участниците и екипа да мият ръцете си със сапун и вода поне 20 секунди, както и когато са видимо замърсени, след кихане и кашляне, преди хранене, след ползване на тоалетна в съответствие с Приложение 2 на заповед № РД-01-262/14.05.2020г . При невъзможност за измиване, се
използва дезинфектант за ръце.
Стойки с дезинфектанти за ръце – стойките с гел за дезинфекция трябва да бъдат поставени в близост до работилниците и офисите, местата за хранене и на снимачната площадка.
Лична дезинфекция – ако сцената която се заснема е дълга, членовете на екипа трябва да носят малки джобни бутилки дезинфектант или дезинфекционни кърпички, за да не се налага да напускат терена за да отидат до стойките с дезинфектанти.
Дезинфекция на локации или външни декори– когато се снима на обществено място в града и/или на място с висока концентрация на хора, се препоръчва да се обмисли дезинфекцията на пространството чрез пръскане. СЗО не препоръчва дезинфекция на улици и тротоари, като средство за унищожаване на COVID -19, поради бързото деактивиране на дезинфектанта и порестата структура на покритията.
Дезинфекция на снимачни студия – в края на всеки снимачен ден трябва да се извърши дезинфекция на повърхностите чрез пръскане. Ако има време и е безопасно препоръчително е такава дезинфекция да се
извършва и по време на снимачния ден.
Почиствайте и дезинфекцирайте всички повърхности особено места, които често биват докосвани (кранове на мивки, ключове за осветление, дръжки, брави, бутони и т.н.) на всеки 1 час по време на работа, както и в края на всеки работен ден.
Снимане в превозни средства – Продукцията трябва да осигури дезинфекция на превозните средства, както и на превозните средства, които транспортират снимачния екип и участници до терен.
Дезинфекция на работното място – отделите Грим/Коса и Костюми трябва да дезинфекцират работните си плотове и столовете за актьори. Офис екипът трябва да дезинфекцира работните си бюра, като и повърхности, които са често използвани.
Дезинфекция на техниката – Отделите Камера, Грип, Осветление, Звук и други, които използват обща техника, трябва регулярно да я дезинфекцират. Честотата зависи от индивидуалната оценка на риска.
Дезинфекция на костюми и реквизит – важно е костюмите и реквизитът да се подлагат на редовна дезинфекция. Честотата ще зависи от индивидуалната оценка на риска.
ЛИЧНИ ПРЕДПАЗНИ СРЕДСТВА
Маска за лице (предпазва другите). Всеки член на екипа е длъжен да носи маска за лице или шлем на снимачния терен (в интериор) по начин, който да покрива устата и носа му в съответствие с Приложение 3 на заповед № РД-01-262/14.05.2020г . Това важи и за всеки присъстващ на снимачната площадка, включително външни доставчици или подизпълнители. Препоръчва се маските да се носят на открити
пространства по време на работа.
Актьори, Каскадьори и Статисти трябва да носят маски или шлем когато не са пред камерата.
Хората трябва да носят свои собствени маски, особено ако имат конкретни предпочитания.
Продукцията ще осигури маски на хората, които нямат свои собствени.
ПРЕВЕНЦИЯ
Продукцията трябва да се увери, че се взимат подходящите и задължителни санитарни мерки във всеки
департамент, като комуникира това с началниците на отделите, мениджърите и се осъществява с помощта на продуцентите.
Продукцията определя отговорници за цялостното съблюдаване на санитарните мерки.
Гримьорите/Фризьорите трябва да използват индивидуален комплект гримове за всеки главен актьор.
Актьорите в епизодични роли ще бъдат помолени да донесат собствени гримове и костюми ако това е възможно.
Статистите ще бъдат помолени да донесат собствени гримове и костюми и реквизит ако това е възможно.
Ограничаване на разпространението между работещите:
Болните хора да си останат у дома!
Лицата, които имат симптоми (т.е. повишена темература, хрема, кашлица или задух и др.), трябва да
уведомят продукцията и да си останат у дома.
Заразените лица не трябва да се връщат на работа, докато не бъдат изпълнени критериите за домашна изолация в съответствие с разпоредбите на Българските здравни власти.
Съответното лице, не може да се върне на работа, докато българските здравни власти не го приемат като излекуван. Въпреки това ще му бъде изискан документ за отрицателен PCR тест, който трябва да се завери
от лекаря на продукцията за да бъде допуснат отново на работа.
Лицата, които са здрави, но имат болен от COVID-19 член на семейството у дома, трябва да уведомят продукцията.
Отделяне на заразените лица:
Лицата, които проявят симптоми (например повишена температура, хрема, кашлица или задух и др.) при
пристигането си на работа или през работния ден, трябва незабавно да бъдат отделени от останалия екип и да бъдат изпратени у дома.
Ако се потвърди, че човек от екипа е заразен с COVID-19 инфекция, продукцията е длъжна да информира РЗИ, както членовете на екипа за възможното им излагане на COVID-19. Продукцията трябва да извърши незабавни тестове на целия актьорски състав и екип. Продукцията трябва да дезинфекцира всички зони, които са били в контакт с лицето, положително за SARS-CoV-2, съобразно предписанията на здравните
инспектори.
ПРИЛАГАНЕ НА МЕРКИТЕ
Продукцията трябва да организира тестване на участниците и екипа веднъж на всеки осми ден.
БЕЗ ПОСЕТИТЕЛИ: Продукцията трябва да работи в условия на „затворен терен“ и да ограничава
присъствието до минимум необходимите актьори и екип.
По време на снимките – да се осигури отцепване на терена, за да се предотврати влизането на неоторизирани екип или лица.
Измерване на телесната температура – всеки участник и член на екипа трябва да се подложи на измерване на температурата с безконтактен термометър преди началото на снимачния ден и преди да влезе на снимачната площадка. Всички лица, които пристигат след началото на работния ден, включително и подизпълнителите се подлагат на измерване на температурата при пристигане. Граничните стойности на
телесната температура трябва да са в съответствие със специфичните за страната здравни разпоредби.
Резултатите от измерването на телесната температура не всеки член от екипа и участниците трябва да бъдат записани в документ.
Организация на пространството – да се вземат предвид – особено през първите месеци – изискванията за по-голямо пространство на обществени места, за да могат членовете на екипа да спазват необходимата дистанция. В същото време трябва да има достатъчно място за хранене на екипа, за да могат да бъдат
раздалечени един от друг. Препоръчително е да се ползват преносими столове пред стандартните пейки.
Разделяне на специфични групи от екипа – ключови членове на екипа, актьори и други позиции, които е трудно да бъдат заместени, трябва да бъдат отделени от останалата част от екипа (напр. те трябва да имат собствена стая за костюми, гримьорна, кетъринг зона и т.н.).
Конкретните мерки могат да варират спрямо проекта и трябва да бъдат съобразени в съответствие с индивидуална оценка на риска.
Кетъринг – необходимо е да се гарантира, че храната може да бъде раздадена в кутии, така че всеки член
на екипа, след като вземе храната си, да може да се отдалечи от кетъринга и да спазва правилото за
социална дистанция. Важно е да се гарантира, че членовете на екипа имат достатъчно пространство по време на хранене, за да спазват правилата за социална дистанция
(включително и по време на междинните хранения). Не е необходимо да има повече от едно място за хранене, при положение че всички ястия, включително основните, се пакетират отделно.
Да се организира доставка на храна до съответните отдели. Поръчки, направени към кетъринга в началото на всеки ден или от предния ден.
Елиминирайте зоните за самообслужване (вкл. кафе).
Не поставяйте купи с непакетирани стоки.
Не предоставяйте плодове, които не са опаковани индивидуално.
Не предоставяйте плата (сирене и бисквити и т.н.).
ДЕЗИНФЕКЦИОННИ СТАНЦИИ: Средствата за дезинфекция на ръцете (със съдържание най-малко 60%
алкохол) трябва да бъдат видими и налични на снимачната площадка, офисите и студиата. Да се напомня
на участниците и екипа да мият ръцете си със сапун и вода периодично, в съответствие с
Приложение 2 на заповед № РД-01-262/14.05.2020г.
Продукцията да осигуряват еднократни, дезинфекционни кърпички, така че често използваните повърхности
да могат да бъдат избърсвани от участниците/ екипа преди всяка употреба.Да се поставят средства за дезинфекция на ръцете на няколко места, за да насърчите хигиената на
ръцете.
Дезинфекционните препарати за трябва да са със съдържание на поне 70% алкохол и/или в съответствие с
Приложение 1 на заповед № РД-01-262/14.05.202. Провеждането на дезинфекция на подове и работни
повърхности да е предшествана от влажно почистване. Подовете могат да бъдат третирани с разтвори на хлорна основа.
Поддържайте добра вентилация. Дръжте прозорците и вратите отворени, ако това не е възможно – отваряйте периодично, за да циркулира въздухът.
Дезинфекцирайте превозните средства.
Управление на отпадъците – маски за лице за еднократна употреба, ръкавици и др. трябва да се третират като опасен отпадък – използваните да се поставят в отделни здрави пластмасови торбички и да се събират със защитни ръкавици и след това да се изхвърлят.
Необходима документация – всяка продукция трябва да прилага тези мерки според своята оценка на риска,
като изисква същото от своите доставчици.
Преди да започнат подготовката и снимките, продукцията и доставчиците трябва да се запознаят с рисковете и мерките за безопасност при снимане (не само от гледна точка на риска от заразяване). Това запознаване трябва да бъде потвърдено в писмена форма, например чрез подписване на списъка за
присъствие по време на инструктаж или декларация за инструктаж.
Всички отдели, които не са изрично посочени в настоящия документ, трябва да прилагат гореописаните основни правила. Всеки началник на отдел е длъжен да изготви отделни конкретни
инструктажи за COVID 19 съответсващи на спецификата на департамента и проекта . Тези инструктажи трябва да са подчинени на гореописаните общи правилиа, но да описват специфичните за отдела мерки, които ще бъдат предприети на база индивидуалната оценка на риска. (напр.
материали, които трябва да се напръскват, избърсват или карантират в продължение на 24 часа и
т.н.) Всеки началник отдел е длъжен да инструктира членовете на екипа от своя отдел.
В договорите на участниците и екипа трябва да се вменят задължение за спазване на тези мерки, както и съгласие за извършване на периодично тестване за SARS-CoV-2, както и да бъдат упоменати отговорностите и санкциите, които ще понесат в случай на неспазване.
Препоръчва се поставянето на информационни табла на снимачната площадка. Примерно табло:
Ако някой от членовете на екипа или подизпълнителите наруши или отказва да се съобрази с предписаните мерки за сигурност, той ще бъде о тстранен от работа. Пълната подкрепа от страна на продуцентите ще бъде от решаващо значение при прилагането на тези мерки.
Актуални данни са на разположение на следните интернет страници:
https://coronavirus.bg
https://www.who.int
https://www.ecdc.europa.eu/en
https://www.mh.government.bg/bg/informaciya-za-grazhdani/informaciya-otnosno-noviya-koronavirus-2019-ncov/
https://www.nfc.bg