СЕМИНАР, ОРГАНИЗИРАН ОТ БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА ЕВРОПЕЙСКАТА АУДИОВИЗУАЛНА ОБСЕРВАТОРИЯ
10.06.2013

София, 13 Юни 2013 г., от 15,00 до 18,00 ч.
Зала Матти’Д, Национален дворец на културата
Площад “България” № 1, 1414 София

Ролята на аудиовизуалните услуги по поръчка за промоцията и финансирането на европейски творби

Водещ: Илиян Ганев

15,00–15,05 Откриване от Марин Марчевски, Директор на Националния филмов център и Волфганг Клос, Изпълнителен Директор на Европейската аудиовизуална обсерватория

15,05–15,25 “Препоръки за промоцията на европейски творби в контекста на услугите видео по поръчка”, д-р Сузане Николчев, началник отдел „Юридическа информация” на Европейската аудиовизуална обсерватория

15,25–15,45 “Европейският пазар на услугите видео по поръчка”, д-р Андре Ланж, началник отдел „Информация за пазари и финансиране” на Европейската аудиовизуална обсерватория

15,45–16,00 Съвет за електронни медии – Представяне на законовия регламент относно медийните услуги по заявка и дейността на СЕМ, свързана с информация за достъпа до европейски произведения при аудио-визуалните медийни услуги по заявка. Представяне - Емилия Станева и Виржиния Савова.

16,00–16,15 Платформата www.netcinema.bg, представена от Алекс Момчев, “Мирамар филм”

16,15–16,35 “Гледай сега”, Енциклопедия на българското кино за феновете и платформа за алтернативно финансиране за професионалистите (www.gledaisega.com), представена от Лора Трайкова, In Dreams

16,35-17,05 “Услугите видео по поръчка като ново звено във веригата на добавената стойност”, Драгослав Захариев, Главен Секретар на EuroVoD /UniversCiné

17,05–18,00 Време за въпроси и отговори

Семинарът ще се проведе на български и английски език със симултанен превод

БИОГРАФИИ НА ЛЕКТОРИТЕ

Д-р Сузане Николчев

Координатор и редактор на IRIS – Юридически наблюдения на Европейската аудиовизуална обсерватория, както и на всички други публикации на отдел „Юридическа информация”. Постъпва в ЕАО през 1998 г. От 1995 до 1998 г. е адвокат в областта на медиите, телекомите, международната търговия и конкуренцията на ЕС в американската юридическа фирма Covington & Burling. Работила е за частни юридически фирми в Германия, САЩ и Белгия по проблемите на аудиовизията на международно, европейско и национално ниво. Чела е лекции по компютърно право в Техническия колеж в Триер и по частно право в  Хайделбергския университет.

Д-р Андре Ланж

През 1993 г. постъпва в Европейската аудиовизуална обсерватория, където в момента е началник отдел „Информация за пазари и финансиране”. Научен редактор на годишника „Кино, телевизия и видео в Европа” и координатор на информационните системи LUMIERE, MAVISE и KORDA. Преди да започне работа в ЕАО при създаването й през 1993 г., печели международно признание като изследовател в областта на социално-икономическите аспекти на европейския медиен сектор. От 1989 до 1993 г. оглавява сектора по аудиовизуална и културната индустрия на френския изследователски институт IDATE През периода 1978-1989 г. е лектор и изследовател в редица университети (Лиеж, Брюксел, “Париж-Дофин”, Европейския институт за медии в Манчестър). Автор на редица книги, изследвания и научни доклади за международни организации, министерства и научно-изследователски институти.

Драгослав Захариев

Главен секретар на EuroVoD - Европейска федерация на платформи за видео по поръчка, специализирани в независимо кино. Той организира създаването й през май 2010 г., а към момента завежда международното развитие и европейските дейности – пробщаване на нови партньори, придобиване на права за транснационално разпространение на видео по поръчка, лансиране на легални VoD услуги в цяла Европа. Преди да постъпи в новосъздадената френска компания LMC/UniversCiné (един от основателите на EuroVoD), работи за филмовия пазар на фестивала в Кан като мениджър за клиентите и директор по маркетинга на Cinando, информационната система за международната киноиндустрия. Работил е и в Media Consulting Group, където е отговарял за кандидатстването за финансиране по програмата МЕДИЯ на различни европейски компании и за проучванията на аудиовизуалния пазар.

Алекс Момчев

През 2011 г. придобива бакалавърска степен по "Телевизионно и видео продуцентство" във Великобритания. Оттогава е продуцент в “Мирамар филм”, една от водещите продуцентски компании в България за филми и телевизионни реклами. От стартирането на платформата Netcinema.bg през 2012 г. е мениджър и член на творческия й екип.

Лора Трайкова

Работила е в киноразпространителската компания "Дъга Ентъртейнмънт" (1998–1999 г.); редактор и главен редактор на сп. "Екран" (2001–2007 г.), главен мениджър за съдържанието на медийната интернет група WebGround (2007–2009 г.) и редактор на онлайн публикациите и на каталога на София Филм Фест (2009–2013 г.).

Илиян Ганев

Магистър по бизнес администрация с международен опит в общ и изпълнителен мениджмънт, маркетинг и продажби, бизнес развитие, реклама и управление на проекти, както в новосъздадени, така и в утвърдени компании.
Управител и консултант по дистрибуция на съдържание в Silver Screen Ltd. Работил е по създаването и стартирането на платформата Voyo в България. От 2004 до 2010 г. управлява офиса за България на Prooptiki Bulgaria Ltd. – първият международен разпространител на филми в страната, представляващ повечето от големите холивудски студия както по кината, така и за домашно кино. Преди 2004 г. работи като независим консултант и мениджър по представянето, проектите и работата с клиенти за местни и международни компании в Канада и България.

Емилия Станева

Главен юрисконсулт в Съвета за електронни медии. Работи в СЕМ от 2001 година, има опит и в търговска електронна медия. Основно професионалните й ангажименти са свързани с процеса на лицензиране и регистриране на доставчици на медийни услуги, с подготовка на актове на СЕМ, свързани с прилагането на Закона за радиото и телевизията.

Д-р Виржиния Андрова Панайотова-Савова

Старши инспектор в дирекция “Специализирана администрация” в Съвета за електронни медии. Има професионален опит като журналист в БНР Радио Шумен - водещ на новини и сутрешни предавания, продуцент на сутрешния блок. Член на Съюза на българските журналисти. Има научни публикации в сферата на пъблик рилейшънс. Отскоро работи в СЕМ, дейността й е свързана с надзора на доставчиците на медийни услуги.